Romantický víkend na Stezce Vltavy

PÁTEK ODPOLEDNE: České Budějovice

Na kávu do Vlnny

Prošli jste si město a opouští vás energie? To se dá hravě vyřešit kávou a dortíkem. Obojí mají ve Vlnně vynikající. Jemně se pohupující kavárnička na řece Malši si nechává kávová zrnka pražit na míru. Můžete se tak těšit na prvotřídní šálek v jediné plovoucí kavárně na Stezce Vltavy, kde vládne klid a pohoda. Na své si přijdou i vegani či  bezlepkáři!

Komentovaná projížďka lodí

Prohlédnout si budějovické památky lze i z hladiny řeky. Necelou hodinku dlouhá plavba Českými Budějovicemi vás příjemně naladí. Užijte si zajímavý výklad, zatímco vaše loďka bude brázdit vody Vltavy od slepého ramene řeky Malše přes jejich soutok a dále. Kromě historických památek a parků zvoucích k odpočinku budete moci zblízka obdivovat i architektonicky zajímavé mosty.

 

Nová dvanáctimístná loď Rosálie s průvodcem vyplouvá v červenci a srpnu, od středy do neděle, mezi 11-21. hodinou.  Nově je také zavedena linková doprava ze Sokolského ostrova na Malý jez a k Vodárenské věži.  Nalodíte se u slepého ramene řeky Malše.

Více informací ZDE

Večeře v Klice

A máme tu čas večeře. Klika je pro romantickou večeři při svíčkách jako stvořená. Malebný interiér restaurace a hotelu rodiny Klikových si zakládá na detailech a dbá i na životní prostředí. Nachází se v klidné uličce na břehu Malše, jen pár kroků od centra Budějovic.

Slunná venkovní terasa či prosklená zimní zahrada nabídne výjimečné posezení i venku.

Nejmladší generace Klikových přichází se spoustou nových myšlenek nejen co se týče jídla, ale i vedení restaurace. Přestože na jídelním lístku najdete české klasiky, jsou podávány v modernějším a zdravějším pojetí. Čerstvé suroviny zaručuje také sezónnost nabídky, která se mění každý měsíc. Suroviny dodávají lokální farmáři a pěstitelé, o kterých Vám v restauraci rádi více poví. Kromě toho v pokrmech nenarazíte na palmový tuk. Vše se recykluje a obaly i brčka jsou pouze z rozložitelných materiálů.

K restaurace je přidružen útulný butikový hotýlek Klika, který je také ideálním místem pro ubytování u řeky.

Po večeři do Ponorky

Nebojte, pod hladinu Vltavy vás nelákáme. Poetický bar zvaný Žlutá ponorka uspokojí vaše chutě na sofistikovaný koktejl. Můžete vybírat z 15 signature koktejlů. Doporučujeme vyzkoušet třeba „Lásku“! Nabídce destilátů dominují rumy a giny (z genového menu „Let the nigh BE GIN“), obsáhlý je i výběr šampaňského.

První koktejlový bar v Budějovicích sídlí v centru města v budově z roku 1831, kde se nacházel sklad soli a solní úřad. Kromě hlavní místnosti baru s majestátním 13 metrů dlouhým dřevěným barem, se můžete pro více soukromí uchýlit do jednoho ze dvou salonků, ve kterých je atmosféra prosycená literaturou.  

SOBOTA: Aktivně a do těla!

Paddleboarding

Začněme den aktivně, a to na paddle boardu v Hluboké nad Vltavou! Ve sportovně relaxačním areálu si můžete půjčit paddleboardy na libovolně dlouhou dobu a plout přímo na Vltavě, která je v tomhle úseku příjemně klidná. Místní půjčovna nabízí opravdu široký sortiment vodních aktivit. Kromě paddleboardů si můžete půjčit třeba mořský kajak, nebo novinku letošního roku  - plavidlo Mirage Eclipse, což je kombinace paddleboardu a šlapadla.

Náš Tip: Jestli chcete ulovit výjimečnou insta fotku, kterou se můžete pochlubit svým přátelům, vypůjčte si motorový člun Laura.  Vyražte s ním po vodě od mola z Areálu Hluboká směrem na České Budějovice a zhruba po 100 metrech se Vám otevře jedna z top vyhlídek na řece.

Následně paddle boardy vyměňte za:

Elektrokola

Nepřijeli jste sem propotit triko, proto se místo „obyčejného“ kola nezdráhejte osedlat kolo poháněné elektřinou. Vydejte se na cca 25 km dlouhý úsek po cyklostezce z Hluboké do Týna nad Vltavou. Cesta vám zabere max. 2,5 hodiny. A počkejte, až budete předjíždět zdatné cyklisty v kopcích.  Jo, to se vám bude líbit

Nádherný úsek cyklostezky je divočinou skrze soutěsky Vltavy na trase Hluboká-Purkarec

Náš tip:  Zastavte se na novém mole pod vyhlídkou Baba. Je to super odpočinkové místo, kde se můžete vykoupat v řece, zaktovit s lodí, nebo jen tak pozorovat divokou přírodu v tomto úseku řeky. Zároveň je to startovací místo pro výšlap na vyhlídku Baba s dechberoucími výhledy na soutěsky Vltavy. Vice informací, jak se na Babu můžete dostat, naleznete TADY

 

Týn nad Vltavou

Týn je kouzelné městečko. Odpočiňte si od šlapání a vezení se a objevte jeho krásy po svých. Kromě historického centra si tu můžete prohlédnout i expozici vltavínů v místním městském muzeu, ale taky otáčivé hlediště, které je nejstarší svého druhu v České republice. K obědu doporučujeme nově otevřený stylový Restaurant Hugo s krásným výhledem na Vltavu.

Zpět do Hluboké lodí

Na kole to sice bylo skvělé, ale co si cestu zpět zpestřit projížďkou lodí? Vydejte se z Týna nad Vltavou zpátky po cyklostezce do Purkarce, odkud jezdí pravidelné lodní linka.  Naloďte se i s elektrokoly a doplujte zpět na Hlubokou pěkně po Vltavě. Informace o jízdních řádech naleznete ZDE

Čeká vás plavba skrze Karvanickou  soutěsku, což je nekrásnější část Stezky Vltavy

Pokud se vám na vodě zalíbí natolik, že se vám nebude chtít zpět na pevninu, zvažte přenocování v hausbótu. Na výběr máte několik různých modelů obytných lodí. Více info zde.

Ubytování a večeře v Hotelu Podhrad

I v Hluboké se dá dobře najíst.  Menu restaurace Podhrad se skládá ze sezonní nabídky specialit, které vychází z lidových kulinářských tradic.  K ubytování vám Doporučujeme stejnojmenný stylový hotel, který nabízí kromě restaurace a wellness centra s vířivkou a malou saunou také skvělou snídani a ideální výchozí bod pro četné výlety. Malý přístav Hluboká i zámek jsou vzdálené necelých 10 minut chůze.

NEDĚLE: Romantika na zámku a ve městě

Zámek Hluboká

Vstaňte brzo a užijte si se svou drahou polovičkou pohádkový východ slunce. Vychutnejte si ranní piknik z zámeckém parku při východu slunce. Nikde nikdo. Jen vy a vaše láska. Je to nezapomenutelný zážitek. Rádi pro vás připravíme piknikový koš plný dobrot od lokálních výrobců. Samotný zámek Hluboká otevírá své brány návštěvníkům v 9 hodin. Do té doby si můžete užít procházek v podzámčí. Je tu spousta příjemných zákoutí - pro vyznání lásky jako dělaných.

Náš tip: Vyhlídka v podzámčí je romantické místo, o kterém ví kromě místních málokdo. Je to zároveň jedno z TOP insta míst v destinaci, které vám nabídne nádherný pohled na přístav Hluboká, řeku Vltavu a hlubocké lesy

Oběd z doby minulé

V Hluboké stojí za pozornost také hostinec Solidní Šance. Interiér připomíná staré časy a skvěle doplňuje poctivou domácí kuchyni. Skvěle tady umí bramboráky podle tradiční receptury. Bramboráky doporučujeme zapít Hlubockým ležákem  - lokálním pivem, které se vaří v řemslném pivovaru Hluboká hned vedle restaurace.

Rozloučení s Budějovicemi

Nespěcháte-li domů, nabízí se strávení příjemného odpoledne v Českých Budějovicích. Projděte si ještě jednou historické centrum města a vystoupejte na Černou věž. Pohled na náměstí jako z Černé věže jinde nenajdete! Spočiňte v parku Stromovka a pak už jen – šťastnou cestu domů!

Autor: Veronika Primm.

Veronika je travel blogerka, která své zážitky z cest sdílí na svém blogu:

https://www.travelgeekery.com/

 

Instagram: @stezkavltavy

Silvestrovské propagační plavecké závody… Letošní novinkou Českobudějovického adventu byl… Vánoční nasvícená @zoohluboka  až do 8.1.2023
🚩 … Vánočně nasvícená zoo - @zoohluboka 🎄♥️
… 🐟 Rybářské slavnosti na Hluboké - Munický rybník… Přijeďte si vyzkoušet zajištěné lezení nad vodou.… Přijďte fandit 🇨🇿 na mezinárodní závody v… Mistrovství Evropy Juniorů 2022 🌊
🚩 Vodácký Areál… VEČERNÍ POHÁDKOVÁ ZOO 18.8.2022

I v letošním… Přírodovědné muzeum Semenec v Týně nad Vltavou. 
… 🔥Na základě žádosti pro zajištění dostatečného…

Inspirujte se