Kudy a jak na vyhlídku Baba. Naše 3 tipy.

Vyhlídka Baba se stala velmi oblíbeným místem na Budějovicku pro všechny lidi, kteří se chtějí „pokochat“ krásným a uklidňujícím pohledem. Skála nad řekou je ideálním místem pro východ i západ slunce, stejně jako během celého dne. Z počátku ji znali zejména místní, jelikož není až tak snadné jí najít. Potom se toto místo dostalo na seznam tzv. instaplaces, což jsou místa vhodná pro tvorbu krásných fotografií na sociální síť instagram. Dokonce bychom se nebáli říct, že v této kategorii převálcovala i perlu jižních Čech – Zámek Hluboká. Především z důvodu neokoukanosti a spojení s přírodou. Často se stává, že zájemci o krásný výhled odejdou s nepořízenou a vyhlídku neobjeví. Bude tedy jen za odměnu?

Poradíme vám jak vyhlídku najít, ale i tak bude stále zahalena do drobného tajemství, abyste si úspěch vychutnali a vytvořili si k tomuto místu vztah. Budeme moc rádi, když se budete k okolní přírodě chovat co nejšetrněji, aby nám zde vydržela co nejdéle tak krásná. Všechny odpadky si odneste s sebou zpět a případně nalezené nenechávejte jen tak se povalovat na zemi.

Naše 3 tipy jak na vyhlídku Baba.

Po vodě!

Pod Babou bylo vybudováno molo, kde lze zakotvit vaši loď, paddleboard, hausbót či jiný vodní prostředek. Po odstavení prostředku se dostanete na asfaltovou cyklostezku a následuje stejná cesta jako pro ostatní, kterou se dozvíte níže. Délka plavby z hlubockého přístavu je přibližně 4,7 km. Na menší lodi, kterou můžete řídit i bez kapitánských zkoušek (jejich nabídka zde) trvá cesta necelou hodinku, motorová loď tuto plavbu zvládne o něco rychleji (ale k jejímu řízení potřebujete osvědčení VMP nebo soukromého kapitána).

Na kole!

Nejideálnější variantou, jak se dostat k vyhlídce Baba, je kolo. Pokud bychom vzali jako výchozí bod opět přístav v Hluboké nad Vltavou, čeká vás trasa o délce cca 4,8 km, což byste mohli za 30 minut zvládnout. Kolo si můžete půjčit v kapitanátu a pokud si chcete ušetřit síly, vyzkoušejte elektrokolo ze sítě půjčoven Jihočeské centrály cestovního ruchu, která je umístěna ve Sportovně-relaxačním areálu Hluboká. Pro ty, kteří mají rádi výzvy, máme v nabídce např. koloběžky. Tato cyklostezka, vedoucí už z Českých Budějovic, je označována jako Eurovelo 7 (spojující sever a jih Evropy) a po celé délce má asfaltový povrh. Kolem Baby můžete pokračovat po asfaltu až do Purkarce, který je od vyhlídky vzdálen 7,2 km. Milovníky in-line bruslení musíme upozornit, že terén má vysoké převýšení a prudké stoupání i sjezdy.

 

Pěšky!

Pěšky vede na Babu mnoho cest, můžete jít po cyklostezce, lesem, kolem obory. Pokud se budete přibližovat autem, pojedete kolem přístavu Hamry, kdy budete kopírovat cyklostezku až dojedete k malému parkovišti, kde už uvidíte zákazovou značku a odpočinkový altánek. Zde je poslední šance parkování. Tento výchozí bod znamená 2,8 km dlouhou procházku. 

Společným výchozím bodem pro všechny druhy dopravy je místo, kde červená turistická značka odbočuje vlevo (při cestě z Hluboké) z cyklostezky do mírného travnatého kopce. (Pokud si chcete ověřit výchozí bod, klikněte zde: výchozí bod.) Po červené půjdete do kopce méně příznivým terénem pro jiný druh dopravy než pěšky, proto je vhodné tyto prostředky nechat dole – např. u cedule naučné stezky Hluboká – Poněšice s názvem Baba a označená číslem 4. I to může být záchytný pod. U této cedule už pomalu koukejte po levé straně po červené turistické značce a odbočte do již zmíněného kopce.

(fotohint 1: záchytný bod - naučná cedule číslo 4)

Ve chvíli, kdy správně odbočíte dorazíte k plotu místní obory, podél kterého půjdete po celou dobu. Ve chvíli, kdy dorazíte na vrcholek tohoto kopce, tak zbystřete. Teď musíte najít místo, kde zatočíte vpravo (u velkého památného stromu), projdete kolem převisu (kde bývá občas ohniště, ale rozdělávání ohně nedoporučujeme) a cestička vás povede dolů. Hustějším porostem směrem z kopce se budete blíž k vodě, kdy narazíte na skalní útvar.

(fotohint 2: převis těsně poté, co opustíte červenou značku zahnutím doprava.)

V tuto chvíli už jste na místě. Stačí vylézt pár výškových metrů a užít si krásný výhled.

(fotohint 3: závěrečná fáze - výstup na skalní útvar)

 

Výlet na vyhlídku Baba můžete spojit také s bezpečným lezením na Ferratě Hluboká, nebo se vydat dále po proudu tzv. Vltavskou trasou a navštívit zříceninu Karlova Hrádku, který je jedinou dochovanou památkou na Karla IV. v jižních Čechách, či Síň voroplavby v obci Purkarec.

 

Pomohla vám tato nápověda? Napište nám na profil @stezkavltavy.

A jestli si uděláte fotku – nezapomeňte tagovat #jiznicechy #budejovicko #stezkavltavy #instastezka 

Instagram: @stezkavltavy

Silvestrovské propagační plavecké závody… Letošní novinkou Českobudějovického adventu byl… Vánoční nasvícená @zoohluboka  až do 8.1.2023
🚩 … Vánočně nasvícená zoo - @zoohluboka 🎄♥️
… 🐟 Rybářské slavnosti na Hluboké - Munický rybník… Přijeďte si vyzkoušet zajištěné lezení nad vodou.… Přijďte fandit 🇨🇿 na mezinárodní závody v… Mistrovství Evropy Juniorů 2022 🌊
🚩 Vodácký Areál… VEČERNÍ POHÁDKOVÁ ZOO 18.8.2022

I v letošním… Přírodovědné muzeum Semenec v Týně nad Vltavou. 
… 🔥Na základě žádosti pro zajištění dostatečného…

Inspirujte se