5 TOP restaurací v Budějcích, kde se najíst rostlinně

1) Slunce restaurace/jídelna

Slunce je kompletní centrum rostlinné stravy zahrnující jídelnu a restauraci, která se nachází pár kroků od řeky Vltavy a slepého ramene řeky Malše. Ať už jste zvídavý začátečník, nebo zběhlý gurmán (co se veganského životního stylu týče), doporučila bych právě návštěvu Slunce. Troufám si tvrdit, že nebudete vědět, co vyzkoušet dříve. Burgery, tortilly, saláty, polévky, zákusky, nanuky, zmrzlinové poháry, smoothie..vše v bezlepkové formě a některé pokrmy jsou dokonce tepelně neupravované, takzvaně RAW. Jako příznivce tohoto typu stravování mám nejradši raw palačinky s kešu tvarohem, mangem a čokoládou nebo mandlové bruschetti al pomodoro. Ty určitě stojí za ochutnání.

Ve druhém patře stejné budovy se nachází jídelna, která je skvělým místem pro polední pauzu. Výhodná obědová menu se skládají z bezlepkové polévky, minimálně tří hlavních jídel (každý den jsou některá bezlepková) a salátového baru.

Zkrátka a dobře, Slunce je oázou nejen pro vegany, ale i pro ,,bezlepkáře¨, ,,cukrfree fanoušky¨ a všechny milovníky dobrého jídla a zdravého životního stylu.

3) Vegetárna Impala

Pokud vám nevadí procházka kolem Mlýnské stoky se zastávkou v Nové ulici, určitě doporučuji navštívit Vegetárnu Impalu. Funguje na principu salátového baru, takže si můžete vybrat ,,od každého něco” a začít hodovat dle libosti. Obávám se, že na jeden talíř se vše nevejde..no, o důvod víc přijít znovu.

Kromě překypující nabídky salátů, těstovin, rýžových a luštěninových směsí, karbanátků, sushi, atd. nechybí ani hotovky a takzvaná vegesváča, což je kupříkladu zapečená bageta nebo tortilla. Stejně kvalitně se zde nají osoby vyhýbající se lepku. Skvělým bonusem je možnost zakoupení bezlepkového pečiva. Jako příznivce sladkého bych doporučila kokosový pudink nebo špaldový perník.

Můj osobní tip a důvod proč se ráda vracím do Impaly - neradi zde plýtvají jídlem, takže po 14:30h můžete využít výrazných slev.

4) Soupculture

Polévkárna Soupculture se nachází přímo na náměstí a nabízí veganské polévky v jedlém kelímku, takže je skvělou možností takzvaného fast food, pokud preferujete najíst se za chodu při procházce kolem řeky, v parku nebo třeba při plavbě lodí. Nutno dodat, že při slovním spojení fast food si obvykle vybavíme nezdravou variantu občerstvení připravenou z polotovarů. U polévek od Soupculture je opak pravdou. Zahušťovány jsou jen a jen zeleninou a kelímek je čerstvě upečený přímo na místě.

Každý den je na výběr z několika rostlinných variant. Moje nejoblíbenější je (po dlouhém rozhodování a hloubání) hrášková s mandlemi či cappuccino z bílé zeleniny.

5) Fér Café

Fér Café nabízí posezení s příjemnou atmosférou Piaristického náměstí, opět doslova pár kroků od slepého ramene řeky Malše a krátkou procházku od Jiráskova Jezu na řece Vltavě.

Ve Fér Café si velice zakládají na vaření z lokálních a sezónních potravin, takže se nabídka liší v závislosti na dostupnosti. Nicméně je velmi flexibilní co se veganského občerstvení týče. Určitě doporučuji vyzkoušet palačinky či lívance s domácí marmeládou, brownies s mandlovou šlehačkou, polévky (třeba cuketovo-kedlubnový krém), raw dorty, raw nanuky..Na požádání je také možné připravit palačinky na slano nebo dokonce veganský talíř.

Autor: Lucie Procházková. 

Lucka je Budějčanda jak poleno a je také jednou z hlavních tváří místní vegan foodie scény. Lucku můžete sledovat každé pondělí na Instagramu @jiznicechy, kde vysílá seriál #meatlessmonday

 

Instagram: @stezkavltavy

Silvestrovské propagační plavecké závody… Letošní novinkou Českobudějovického adventu byl… Vánoční nasvícená @zoohluboka  až do 8.1.2023
🚩 … Vánočně nasvícená zoo - @zoohluboka 🎄♥️
… 🐟 Rybářské slavnosti na Hluboké - Munický rybník… Přijeďte si vyzkoušet zajištěné lezení nad vodou.… Přijďte fandit 🇨🇿 na mezinárodní závody v… Mistrovství Evropy Juniorů 2022 🌊
🚩 Vodácký Areál… VEČERNÍ POHÁDKOVÁ ZOO 18.8.2022

I v letošním… Přírodovědné muzeum Semenec v Týně nad Vltavou. 
… 🔥Na základě žádosti pro zajištění dostatečného…

Inspirujte se