Ze sedla do sauny. Cyklistika a wellness na Budějovicku

Na kole podél Vltavy

Z Budějc po EuroVelo 7

Mezinárodní dálková cyklotrasa EuroVelo 7 protíná Evropu ze severu na jih v délce více než 7400 km a právě jednu její část můžete projet na Budějovicku. Úsek mezi Českými Budějovicemi a Týnem nad Vltavou vede podél řeky Vltavy a cestou nabídne pestrou krajinu i zajímavá místa. Na trasu můžete vyrazit z centra Budějovic, nebo třeba z nedalekého Boršova nad Vltavou. 

Cesta do Hluboké nad Vltavou je velmi nenáročná s téměř nulovým převýšením, a tak je vhodná i pro menší cyklisty. Zvolit můžete asfaltovou levobřežní cyklostezku, nebo trasu EV7 po pravém klidnějším břehu. Pokud pojedete po cyklostezce, v Českém Vrbném narazíte na Areál vodních sportů Lídy Polesné s umělým kanálem na vodní slalom a také občerstvením. O kus dál vás cesta zavede do obce Bavorovice s vesnickou památkovou zónou se statky ve stylu typického selského baroka. Odtud je to pak už jen kousek na Hlubokou po hrázích starých rybníků lemovaných staletými duby.

Hluboká nad Vltavou

Novogotická perla jižních Čech – zámek Hluboká – vás bude zdravit již z dálky svou bělostnou zářící fasádou. Jedná se o jeden z mála českých zámků, který má otevřeno celoročně, a tak není problém spojit cyklovýlet s jeho návštěvou. V zámecké jízdárně pak najdete expozici Alšovy jihočeské galerie s řadou zajímavých výstav. Pokud budete chtít potěšit nejmenší, navštivte ZOO Hluboká. Ta sice nepatří k největším, ale za to je umístěna v krásném prostředí na břehu Munického rybníka. Žijí zde stovky druhů zvířat, mezi kterými najdete například tygry ussurijské, kteří se teď na podzim mohou pochlubit čerstvými přírůstky.   

Karvanické skály a Ferrata Hluboká

Kousek za Hlubokou se údolí Vltavy svírá mezi strmé břehy lemované starými oborami. Cyklostezka kopíruje terén a v některých místech je nutné zabrat a vyšlápnout nějaký ten kopeček. V těchto místech začíná vzdutí vodní nádrže Hněvkovice, která vznikla na začátku 90. let. Vyhlídku na jeden z meandrů řeky nabízí skalní vrcholek zvaný Baba, ke kterému se dostanete pěšky od cyklostezky. Jen o pár kilometrů dál vystupují z vody vysoké stěny Karvanických skal. Na nich je natažena Ferrata Hluboká, která je nejdelší českou ferratou nad vodní hladinou. 

Karlův hrádek a plavecká obec Purkarec

Mezi Karvanickými skalami a Purkarcem, na skalním ostrohu nad řekou, leží zřícenina Karlova hrádku. Gotická stavba ze 14. století je jedinou památkou na krále Karla IV. V jižních Čechách. Romantická zřícenina prochází v posledních letech konzervací, a tak můžete do nádvoří lemovaného kamennými stěnami vstoupit přes hradní příkop po novém mostě. Přilehlá obec Purkarec vznikla pravděpodobně ve stejné době jako hrad. Purkarec má bohatou plaveckou historii. Tím nemyslíme, že zde byl plavecký tým a bazén s drahami, ale plavce voraře, kteří plavili vory po proudu řeky až do Prahy. O historii tohoto prastarého řemesla se můžete dozvědět v místní síni voroplavby. U kostela na břehu řeky je přístaviště lodí, odkud jezdí pravidelné lodní linky.

Hněvkovice a Týn nad Vltavou

Pokud budete pokračovat dál, tarasa vás odkloní od vody do jihočeské krajiny mezi pole a louky. Zpět k řece se dostanete přímo u vodního díla Hněvkovice, kde po hrázi překročíte z levého na pravý břeh. Obdivovat při tom můžete plavební komoru, která překonává spád 15 m.

V Týně nad Vltavou nezapomeňte prozkoumat podzemní chodby pod náměstím a také Městské muzeum a jeho krásnou expozici vltavínů, tektitů, které jsou pro tuto oblast typické. Nad městem naleznete rozhlednu Semenec odkud je to jen kousek na soutok Vltavy a Lužnice. Na podzim se okolní listnáče začnou krásně vybarvovat a výběžek s božími muky na soutoku působí jako z pohádky.  

Na lodi

Celá cyklistická trasa kopíruje splavněný úsek řeky, který se nazývá Stezka Vltavy. Pravidelné lodní linky jezdí mezi Budějovicemi a Týnem, a tak se přímo nabízí nakombinovat výlet právě s plavbou. Ne webu www.stezkavltavy.cz/pravidelne-plavby naleznete jízdní řády jednotlivých lodí. Tak hurá na palubu!

Kam za wellnessem 

Jak nejlépe zakončit den strávený na kole? No přece odpočinkem ve wellnessu či masáží. Obzvlášť na podzim přijde vhod také sauna a teplá vířivka. Na Budějovicku najdete hned několik míst pro parádní relax. 

Minipivovar Kněžínek – v areálu minipivovaru na okraji Českých Budějovic naleznete, kromě ubytování v rodinném hotelu, také wellness s bazénem a saunou. Areál leží u přírodní rezervace Vrbenské rybníky, která je významným hnízdištěm vodního ptactva. Je to ideální výchozí bod pro pěší i cyklistické výlety.

Wellness Hotel Diamant – hotel v Hluboké nad Vltavou s Aquamarine wellness & spa centre na ploše 1500 m2. Naleznete zde relaxační bazén, vířivky a saunový svět a také širokou nabídku masáží.

Spa Hotel Vita – v prostorách hotelového areálu v Českých Budějovicích najdete také Orient Spa s nabídkou thajských, filipínských a havajských masáží a tureckými lázněmi Hammam.

Parkhotel Hluboká – v hotelu naleznete privátní wellness zónu s vířivkou, finskou a parní saunou či fitness centrem. Užít si můžete také masáže a kosmetické procedury, pivní lázně či romantickou koupel v růžích.

Hotel Záviš z Falkenštejna – hotel přímo v centru Hluboké nad Vltavou nabízí celou řadu masáží. Kromě klasických sportovních se můžete těšit také na Breussovu masáž pro uvolnění tělesných i duševních blokád, nebo na thajské masáže celého těla.

 

Ubytování se slevou 30 %

Dovolenou v jižních Čechách teď pořídíte se slevou na ubytování. Díky speciálním voucherům, které následně uplatníte u zapojených ubytovatelů, můžete ušetřit až 30 %! Vouchery si zarezervujete online na webu dovolena.jiznicechy.cz, kde naleznete také seznam ubytovatelů. Slevu až 300 Kč na osobu a noc mohou čerpat skupiny 2 - 6 osob na 3 - 7 nocí a to až do konce listopadu 2021.

Instagram: @stezkavltavy

Silvestrovské propagační plavecké závody… Letošní novinkou Českobudějovického adventu byl… Vánoční nasvícená @zoohluboka  až do 8.1.2023
🚩 … Vánočně nasvícená zoo - @zoohluboka 🎄♥️
… 🐟 Rybářské slavnosti na Hluboké - Munický rybník… Přijeďte si vyzkoušet zajištěné lezení nad vodou.… Přijďte fandit 🇨🇿 na mezinárodní závody v… Mistrovství Evropy Juniorů 2022 🌊
🚩 Vodácký Areál… VEČERNÍ POHÁDKOVÁ ZOO 18.8.2022

I v letošním… Přírodovědné muzeum Semenec v Týně nad Vltavou. 
… 🔥Na základě žádosti pro zajištění dostatečného…

Inspirujte se