Budějovickem za gastronomií a pivem

Kde si pochutnat

Dobrých restaurací se na Budějovicku v posledních letech urodilo jako hub v jihočeských lesích. A právě i houby v místních pokrmech naleznete. Přeci jen patří k tradiční jihočeské kuchyni. Pojďme se společně prokousat místní nabídkou.

České Budějovice

Že je krajská metropole parádní ukázkou historické architektury, není potřeba dlouho vysvětlovat. Vyrazit na náměstí Přemysla Otakara II. se Samsonovou kašnou uprostřed, pokochat se domy s loubím a úzkými uličkami historického centra, nebo pohledem z Černé věže, to jsou body, které by neměl vynechat žádný návštěvník. Ale co takhle spojit návštěvu centra s gurmánskými zážitky. 

Přímo na břehu Slepého ramene Malše, v nejstarší městské zástavbě,  najdete  moderní restauraci Klika Kitchen & Coffee. Kuchaři zde připravují kvalitní českou kuchyni z lokálních a sezónních surovin. Posedět můžete v zimní zahradě nebo i venku na nábřeží, kde se v létě také pravidelně griluje. Kromě klasických jídel zde najdete také Pikador, jak se v Budějcích říká párku v rohlíku. Ten u Kliky připravují po svém, a tak nečekejte žádný obyč fast food z ulice. Mimochodem, věděli jste, že párek v rohlíku pochází právě z Budějc?

A na břehu řeky ještě zůstaneme. Nejnovějším přírůstkem na budějcké gastro-scéně je restaurace a pizzerie Hoch Špalíček. Najdete ji na Vltavském nábřeží přímo u Dlouhého mostu. Zajít sem můžete také na snídani a polední menu a k dispozici jsou i prostory pro rodinné a firemní oslavy a akce. Tento salonek je umístěn v nejvyšším patře a z terasy je perfektní výhled na řeku, Dlouhý most a také na snídaňovou Kavárnu LANNA na protějším břehu Vltavy. Pokud budete chtít vyrazit na plavbu lodí po řece, tady jste na správném místě. Lodě vyplouvají z Lannovy loděnice zhruba sto metrů od Špalíčku.

Přímo na Náměstí Přemysla Otakara II. hledejte stylovou Restauraci Zvon. Ochutnat zde můžete špičkové pokrmy české a vídeňské kuchyně z hovězího, telecího a jehněčího masa z vlastní bio farmy v Novohradských horách. Restaurace se nachází v historických prostorách Grand Hotelu Zvon a kromě gastronomie zde můžete obdivovat také bohatě zdobený vyřezávaný strop ze 17. století.


Tím výčet rozhodně nekončí. V Budějovicích navštivte třeba restauraci Valmer Restaurant & Shop, která získala ocenění Jihočeská restaurace roku 2018. Na pivo ve spojení s dobrým jídlem a také za atmosférou správné pivnice vyražte do Budějcké Srdcovky, pokud naopak hledáte romantiku a klidné posezení, potěší vás Restaurace U Solné brány. Na líný start dne, brunchové menu a kvalitní výběrovou kávu zavítejte do bistra Born in London. Krok vedle neuděláte ani návštěvou Praži Café. Útulná kavárna se stylovým interiérem nabízí dobroty z lokálních surovin a tradiční italskou i výběrovou kávu. Nastartovat se tady můžete třeba francouzským toastem a šálkem voňavé filtrované kávy. Na asijské dobroty a sushi jsou specialisté ve Vietnamské restauraci MET a autentické pokrmy z Indie ochutnáte v restauraci Gateway of India.

Hluboká nad Vltavou

Pokud zavítáte na Hlubokou a při objevování romantického areálu Zámku Hluboká vám vyhládne, směřujte své kroky do podzámčí. V restauraci Lovecká chata vám připraví dobroty jihočeské i mezinárodní kuchyně z lokálních surovin. 

Pokud chcete ochutnat zvěřinové speciality na všechny možné způsoby, navštivte Restauraci Hubert. Pečená křepelka, zaječí stehýnko, dančí plátky či kančí plec, to je jen skromný výčet z jídelního lístku.

Vzpomínáte li rádi na staré časy, vydejte se do Solidní šance. Podnik v srdci města najdete v domě, kde byl zájezdní hostinec zřízen již v roce 1692 a od té doby je zde hostinská činnost provozována nepřetržitě a v plné úctě. Maso na grilu, pravé bramboráky i domácí zákusky. Pivo tady čepují lokální, přímo ze sousedního Pivovaru Hluboká.

Týn nad Vltavou

 

Přímo na břehu Vltavy, a také s výhledem na ní, si můžete vychutnat jídlo ve vltavotýnské restauraci HUGO. Budova U Zeleného věnce pochází z roku 1690 a během povodní na počátku milénia utrpěla velkou ránu. Díky citlivé opravě a také moderní dostavbě získala restaurace HUGO unikátní atmosféru. Mezinárodní kuchyně s domácím přístupem, k tomu dobré nápoje včetně koktejlů. Zajít můžete také na tématickou akci a ochutnat třeba exotická masa, nebo rybí speciality. 

Na koktejl do Ponorky

Nevíte co s načatým večerem? Zamiřte do Ponorky! Tedy do Poetic Coctail Baru Žlutá ponorka. Špičková úroveň barmanského řemesla v kombinaci s pulsující večerní atmosférou vynesla věhlas tohoto baru do pomyslného nebe.  Ponorka se tak stala jedním z nejznámějších českých barů a právem se dostala i do Gastromapy Lukáše Hejlíka.

Podnik sídlí, co by kamenem dohodil od budějovického náměstí. Fantastickému interiéru historického domu, který byl spjatý s koněspřežnou dráhou a obchodem se solí, dominují masivní dřevěné trámy a 13 metrů dlouhý dřevěný bar. Místní barmani jsou mistři oboru, a tak Vás čeká opravdový zážitek v podobě 15 signature koktailů, 30 klasických a 5 nealko. Na své si zde přijdou i milovníci šampaňského, kvalitních rumů a ginů. K tomu všemu skvělé pokrmy inspirované skandinávskou, indickou a asijskou kuchyní.

V Budějovicích by chtěl žít každý, dva pivovary…

Tuhle větu ze slavné divadelní hry Járy Cimrmana zná kde kdo, ale ne všichni ví, kolik se toho v Budějcích od jejího prvního vyřčení změnilo. Dva velké pivovary, Budějovický Budvar a Samson, tu sice stále jsou, dokonce i vyhlášená restaurace s pivnicí Masné krámy, kterými věta pokračuje, je v provozu, ale také přibyla celá řada malých pivovarů, které odvádějí skvělé řemeslo.

Malé i velké jihočeské pivovary můžete prozkoumat v rámci Pivních stezek v jižních Čechách. Ty zahrnují celkem 6 tras a provedou vás křížem krážem celým krajem. Právě Trasa č. 1 je situována na Budějovicku a objevíte na ní například Minipivovar Krajinská 27 sídlící v domě s pivovarnickou tradicí sahající do 15. století, Minipivovar BEERANEK, který vaří pivo v jednom z prvních budějovických právovárečných domů v České ulici, nebo Pivovar Solnice, který je zajímavý tím, že ze své varny v Hroznové ulici posílá pivo podzemním pivovodem pod Piaristickým náměstím do Restaurace Solnice. Ta dostala jméno podle nově zrekonstruované budovy bývalé solnice ve které se nachází.

Mimo centrum najdete Minipivovar Kněžínek, který se pyšní svým prvenstvím v Budějovicích a nachází se nedaleko přírodní rezervace Vrbenské rybníky na okraji města. Dále se můžete vydat do Pivovaru Hluboká v Hluboké nad Vltavou, do Pivovarského dvora Lipan v Dražíči, Pivovaru Týn v Týně nad Vltavou, nebo ochutnat tradiční ležáky i svrchně kvašená piva z Rodinného pivovaru Bukovar v Dolním Bukovsku.

Výběrová káva

Káva takzvané třetí vlny zažívá v posledních pěti letech obrovský boom a ne jinak je tomu v Budějovicích. „Výběrovka“, tedy káva, která je pěstována šetrným způsobem na konkrétních farmách, nakoupena takzvaně „napřímo“ malými pražírnami přímo od farmářů a následně připravena s veškerou péčí a důsledností zkušenými baristy, tvoří zhruba 5 % světové produkce. Srovnat by se dala například s kvalitním vínem, u kterého máte také prokazatelný původ, konkrétní svahy a znáte jméno vinaře. 

Průkopníky třetí kávové vlny v Budějcích byla již dobře známá kavárna Café Datel, kterou najdete jen pár desítek metrů od náměstí. Ať už volíte kávu na bázi espressa, nebo raději filtrovanou, tady neuděláte krok vedle. Příjemné posezení v zajímavě rekonstruovaném interiéru historického domu a také venku na ulici, k tomu některý z fantastických dortů a zákusků a máte recept na dokonalé místo pro setkání s přáteli. Najdete tu také drobné občerstvení, které přijde vhod jako snídaně, brunch, nebo jen odpolední svačinka. Datel se večer mění na bar, což poznáte podle změny playlistu, a pak už nezbývá než objednat skleničku dobrého vína, půllitr piva dle aktuální nabídky, nebo snad něco ostřejšího. Kvalitní gin, whisky, rumy, ale také absinth jsou tady samozřejmostí!

Další skvělou kavárnou je Široko, která dostala jméno podle Široké ulice, ve které sídlí. Kromě kávy tu můžete ochutnat i celou řadu piv a také sem zaskočit na polévku. Ty jsou zde vyhlášené a každý den vás čeká jiná polévka dle aktuálního menu. 

Snad nejmenší kavárnou na jihu je Plachý Café, ve které je jen pár míst k sezení a spadá tak spíše do kategorie espresso barů, kam si zaskočíte na kávu s sebou. Jak už název napovídá, hledejte jí v Plachého ulici a to hned v té nejužší části vedoucí od náměstí. V Budějovicích narazíte na spoustu dalších kaváren. Zajímavá je například plovoucí Kavárna Vlnna, která kotví na slepém rameni Malše, odkud vyplovají pravidelné vyhlídkové plavby.

Vařte z lokálních surovin

Pakliže vám pobyt v kuchyni není cizí a při vaření rádi využíváte lokálních surovin, na Budějovicku jste na dobré adrese. Čerstvé maso, ryby a zelenina, nic není problém. Tak jdeme nakupovat!

Místní trhy

Letitou tradicí a velkou oblibou se pyšní Trhy na Piaristickém náměstí v Budějcích. Každý čtvrtek a sobotu se sem můžete vydat pro výpěstky místních farmářů od čerstvé zeleniny, vajíček, přes domácí zavařeniny a marmelády po sazenice a květiny. Trh je otevřený od 6 do 13 hodin, ale raději si přivstaňte, ať neodejdete s prázdnou, protože zájem je obrovský.

Mladším sourozencem v rodině budějovických městských trhů jsou Trhy v Žižkárně, které se konají o vybraných nedělích od 7:30 do 17:00 v nedávno zpřístupněném prostoru bývalých kasáren na Žižkově třídě poblíž autobusového a vlakového nádraží. Zažít tady můžete atmosféru jak z berlínského Kreutzbergu, a kromě potravin zde narazíte třeba na dobrý streetfood, výběrovou kávu a spoustu dalších dobrot.

Čerstvá ryba

K jižním Čechám ryby neodmyslitelně patří a rybníkářství je zde doslova kulturní tradicí. Ostatně budování rybníků zásadním způsobem ovlivnilo ráz jihočeské krajiny a vznikla tak spousta míst, kvůli kterým se lidé na jih vrací. Pokud hledáte zaručený zdroj čerstvých ryb, rybářské sádky jsou tradičním místem, kde vždy dobře pořídíte. Jihočeského kapra, ale i další druhy ryb včetně candáta, sumce nebo úhoře nabízí například Rybářství Hluboká. V jejich sádkách v Hluboké nad Vltavou probíhá prodej celoročně od pondělí do pátku a ryby vám zde také očistí a připraví.

Pokud chcete nejen ryby koupit, ale také ochutnat pokrmy z nich připravené, zavítejte do nově otevřeného bistra Rybotéka v Českých Budějovicích. Čerstvé ryby, mořské plody, sushi, rybí polévka, chlebíček, nebo rybí salát a k tomu dobré víno a pivo. Přesně takové spojení toto bistro nabízí, a navíc vás milá obsluha vybaví know-how, jak rybu správně připravit a ještě dostanete tip na vhodný recept.

Maso z farmy

Farmářské obchody jsou oblíbeným místem, kde nakoupit čerstvé potraviny z lokálních zdrojů. Jedním z nich je i obchod Naše Farma v centru Budějovic. Na pultě tu najdete maso výhradně z ekologických farem v jižních Čechách, které bylo zpracováno na bio jatkách. Vyzrálé hovězí, bizon, nebo třeba daněk a vše s prokazatelným původem. K tomu celá řada dalších farmářských produktů, sýry, mléčné výrobky i zelenina.

Pokud chcete ochutnat jídla připravená z těchto surovin, navštivte přilehlou Restauraci Naše Farma. Těšit se můžete na tradiční českou kuchyni v moderní úpravě i zahraniční gastronomii doplněnou kvalitními víny z celého světa. Pokud chcete vědět co jíte, v Naší Farmě budete mít jistotu.

 

Podzimní dovolená na Budějovickou se slevou 30 %

Přijeďte do jižních Čech na podzimní dovolenou se slevou. Na pobyty na Budějovicku můžete až do 30. listopadu čerpat slevu 30 %. Jak slevu získáte?

  1. Navštivte webové stránky www.dovolena.jiznicechy.cz
  2. Klikněte na tlačítko „Chci svůj voucher“ u Vámi vybraného hotelu a vyplňte potřebné údaje u všech hostů
  3. Klikněte na tlačítko „Rezervovat“ u Vámi vybraného hotelu
  4. Jste přesměrováni na stránky hotelu, kde si rezervujte svůj pobyt skrze rezervační systém nebo přímým kontaktováním ubytovatele (telefon, email)
  5. Nezapomeňte při rezervaci nahlásit svůj kód voucheru nebo ho uvést do poznámky k rezervaci
  6. A nyní se můžete těšit na dovolenou v jižních Čechách
  7. Něco není jasné? Volejte infolinku 380 421 228 nebo navštivte webové stránky dovolena.jiznicechy.cz/informace

Instagram: @stezkavltavy

Silvestrovské propagační plavecké závody… Letošní novinkou Českobudějovického adventu byl… Vánoční nasvícená @zoohluboka  až do 8.1.2023
🚩 … Vánočně nasvícená zoo - @zoohluboka 🎄♥️
… 🐟 Rybářské slavnosti na Hluboké - Munický rybník… Přijeďte si vyzkoušet zajištěné lezení nad vodou.… Přijďte fandit 🇨🇿 na mezinárodní závody v… Mistrovství Evropy Juniorů 2022 🌊
🚩 Vodácký Areál… VEČERNÍ POHÁDKOVÁ ZOO 18.8.2022

I v letošním… Přírodovědné muzeum Semenec v Týně nad Vltavou. 
… 🔥Na základě žádosti pro zajištění dostatečného…

Inspirujte se