Průvodce po kavárenském světě

Den bez kávy si umí představit jen málokdo a co teprve, když se touláte po městě. Nabít energií, ale i navodit dobrou atmosféru zvládá kofein skvěle. A když se k tomu přidá nějaká sladká dobrota a pěkné prostředí, je to trefa doslova do černého. Ve Vašich tipech na kavárny v Budějovicích a okolí se sešla řada zajímavých míst. Tady je jejich přehled.

Plachý Café

Pravděpodobně nejmenší espresso bar v celých jižních Čechách se ukrývá v nejužší budějovické uličce. Ano Plachého ulice, která ústí v loubí na náměstí Přemysla Otakara II. Espresso z výběrové kávy a sladká dobrota k tomu Vám dodá energii při prohlídkách historického centra. Pokud se budete chtít ochladit v parném létě, tohle je ideální místo. Kamenná dlažba a dispozice úzké uličky funguje jako přirozená klimatizace. Hotová oáza v rozpáleném městě.

Praži Café

Chystáte se na snídani takzvaně ven? Praži Café je ideální volba. Podnik v domě na rohu Krajinské ulice a městských sadů nabízí stylové snídaně, ale i polední menu a svačiny. Kávu zde připravují výběrovou i tradiční italskou. Kavárna svým jménem odkazuje na Pražskou bránu, která byla vstupním místem do centra města. Jeho rušnost a energie se odráží v interiéru kavárny i v produktech, které zde nabízí.

Café Datel

Legendární kavárna, která do Českých Budějovic přinesla takzvanou třetí kávovou vlnu a výběrovou kávu. Café Datel najdete pár kroků od náměstí Přemysla Otakara II. v historickém domě v Piaristické ulici. Kromě kávy připravované různými metodami tady vždy najdete skvělé dorty a něco dobrého k snědku. Večer se kavárna mění na bar s kvalitním pivem, vínem a drinky. “Must see” zastávka pro kavárenské požitkáře.

Kavárna VLNNA

Plovoucí kavárna, kterou najdete na slepém rameni Malše přímo v historickém centru města. Kromě kávy a občerstvení je zde půjčovna lodiček, šlapadel a paddleboardů na kterých můžete vyrazit na projížďku po Malši a na nedaleký soutok s Vltavou. Od kavárny vyplouvá také pravidelná lodní linka na lodi Sv. Rozálie, která Vás zaveze mimo jiné do Pivovarské zahrady a na prohlídku pivovaru Samson.

Caféria

Kávové vozítko Caféria parkuje na takzvaném Maláku. Park u Malého jezu, jak zní oficiální název, je oblíbeným koupacím místem Budějčáků na řece Malši. Z centra sem můžete přijít pěšky podél břehu, nebo přijet třeba na půjčeném Rekole. Pokud to však chcete vzít romanticky, vydejte se na Malák lodí ze slepého ramene Malše. Pravidelná lodní linka staví u mola kousek od Caférie. Minikavárna ze stylového starého Citroenu nabízí také limonády, drinky, dezerty a prosecco.  

Kavárna LANNA

Pokud do Budějovic dorazíte po řece a zakotvíte u přístavní hrany pod Dlouhým mostem, nemůžete minout Kavárnu Lanna pojmenovanou po průmyslníkovi Vojtěchu Adalbertu Lannovi, který se v 19. století zasadil o rozkvět města a lodní dopravy. Kavárna je situována pod vzrostlými stromy na nábřeží a nabízí tak skvělé posezení ve stínu s výhledem na řeku a Dlouhý most. Rodiče ocení přilehlý park Bosonoha s řadou herních prvků a prolézaček.

Kmen

Tento espresso bar na Lannově třídě je zároveň pražírnou kávy. Vlastně je to vůbec první pražírna výběrové kávy na jihu Čech, kterou založili, jak sami říkají, lidé z Café Datel. Na kávu plnou ovocných chutí, ale i pro zrnka samotná se tady můžete stavit třeba cestou z hlavního nádraží, nebo tady naopak posedět před odjezdem. Tak jako tak, chybu neuděláte.

qb box Budějce

Kávový kontejner qb box je sice dál od centra města, ale návštěva stojí za to. Na mlýnku je vždy výběrová káva, osvěžení dodají domácí limonády a něco sladkého na zub se tu taky najde. Pokud chcete reference, zeptejte se studentů Jihočeské univerzity, kteří to sem z kampusu mají coby kamenem dohodil. Kontejner hledejte na Branišovské ulici u plotu sportovního areálu Pedagog.

Kafe Okolo

Až půjdete Lannovou třídou z hlavního nádraží na náměstí, můžete doplnit energii v malém kávovém okénku Kafe Okolo. To je ukryto v průjezdu domu, ve kterém sídlí legendární knihkupectví Zlatý klas. Takže teď už to víte a nebudete muset dlouho hledat :) Kafe Okolo připravuje výhradně výběrovou kávu s sebou a kromě nápojů na bázi espressa tady najdete také batch brew a cold brew. K zakousnutí jsou zde Andělské makronky a přes léto také řemeslné nanuky z čerstvého ovoce. 

Kavárna na cestě

Mimo město, na cestě z Budějc nebo do Budějc. Kavárna na cestě se po několika letech cestování usadila v Úsilném, malé obci v blízkosti města. Najdete jí u místního zahradnictví kousek od návsi, kde můžete také zaparkovat. Výběrová káva, domácí buchty, nanuky, posezení pod ovocnými stromy a přátelská atmosféra. Nebudete litovat! Až budete v Úsilném, spojte to s návštěvou místní Eliášovy dědičné štoly, která odváděla vodu z dolů v rudolfovském rudním revíru a od 30. let minulého století zásobovala Budějovice pitnou vodou. 

Café Maringotka

V zahradě u hlavní cesty z parkoviště na Zámek Hluboká se ukrývá dřevěná maringotka, která dala jméno celému konceptu - prostě Café Maringotka. Kromě výběrové kávy v podobě espressa i filtru zde mají také kvalitní sypané čaje, limonádu z lokálních sirupů, pivo nebo tichá i šumivá vína. Za maringotkou je schovaná chill zóna po stromy, kde můžete relaxovat po náročném výstupu na zámek. 


 


Tento blogový článek byl vytvořen za přispění prostředků státního rozpočtu České republiky z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

 

Instagram: @stezkavltavy

Silvestrovské propagační plavecké závody… Letošní novinkou Českobudějovického adventu byl… Vánoční nasvícená @zoohluboka  až do 8.1.2023
🚩 … Vánočně nasvícená zoo - @zoohluboka 🎄♥️
… 🐟 Rybářské slavnosti na Hluboké - Munický rybník… Přijeďte si vyzkoušet zajištěné lezení nad vodou.… Přijďte fandit 🇨🇿 na mezinárodní závody v… Mistrovství Evropy Juniorů 2022 🌊
🚩 Vodácký Areál… VEČERNÍ POHÁDKOVÁ ZOO 18.8.2022

I v letošním… Přírodovědné muzeum Semenec v Týně nad Vltavou. 
… 🔥Na základě žádosti pro zajištění dostatečného…

Inspirujte se