Jak a kde nakupovat lokálně

Rádi vaříte z lokálních surovin a pobyt v kuchyni vám není cizí? Chcete ochutnat místní jihočeské produkty? Na Budějovicku jste na dobré adrese! Ať už se jedná o čerstvé maso, ryby, zeleninu či mléčné výrobky, nic není problém. Tak jdeme nakupovat!

Nákup na místním trhu

Letitou tradicí a velkou oblibou se pyšní Trhy na Piaristickém náměstí v Budějcích. Každý čtvrtek a sobotu se sem můžete vydat pro výpěstky místních farmářů od čerstvé zeleniny, vajíček, přes domácí zavařeniny a marmelády po sazenice a květiny. Trh je otevřený od 6 do 13 hodin, ale raději si přivstaňte, ať neodejdete s prázdnou, protože zájem je obrovský. Trhy na Piarisťáku jsou naprostou klasikou a na nákupy sem vyráží místní obyvatelé. Atmosféru ranního nakupování dokresluje i samotné místo, které patří k nejstarším částem historických Budějovic. Hned po nákupech pak můžete zakotvit v některé z okolních kaváren, nebo třeba v Restauraci Solnice, která sídlí přímo ve zrekonstruované budově historického solného skladu na Piaristickém náměstí. 

Mladším sourozencem v rodině budějovických městských trhů jsou Trhy v Žižkárně, které se konají o vybraných nedělích od 7:30 do 12:00 v prostoru bývalých kasáren na Žižkově třídě poblíž autobusového a vlakového nádraží. Zažít tady můžete atmosféru jak z berlínského Kreutzbergu, a kromě potravin zde narazíte třeba na dobrý streetfood, výběrovou kávu a spoustu dalších dobrot. Jednou za měsíc se pak můžete těšit na sobotní Street Food Market, na kterém se prezentují lokální bistra a restaurace.

Na místě, kde byste farmářské trhy asi nečekali, uprostřed paneláků, na pomezí sídlišť Máj a Šumava narazíte na Májové trhy. Jednou za měsíc vždy v neděli od 9 do 14 hodin zde můžete narazit na kvalitní produkty a potraviny od poctivých českých farmářů, ale také doprovodný program pro děti v podobě workshopů nebo divadla. Trhy se konají ve spolupráci s neziskovkou Kredance a jejich cílem je podpora sousedských vztahů a rozšíření kulturní nabídky v této části města. A kde jinde načerpat místní atmosféru, než mezi místními obyvateli. Tak šup za nimi na Máj!

Vltavotýnské hradní trhy, tak zní název akce, která každou poslední sobotu v měsíci přináší do Bedřichových sadů v Týně nad Vltavou nabídku čerstvé zeleniny a ovoce, kytek, medu, drůbeže, řemeslných výrobků či potřeb pro chovatele. Návštěvu můžete spojit třeba s prohlídkou historického podzemí, muzea Vltavínů či plavbou po Stezce Vltavy na soutok Vltavy a Lužnice a k vodnímu dílu Kořensko.

 

Obchody s čerstvými produkty

Čerstvá ryba

K jižním Čechám neodmyslitelně patří ryby a rybníkářství je zde doslova kulturní tradicí. Ostatně budování rybníků zásadním způsobem ovlivnilo ráz jihočeské krajiny a vznikla tak spousta míst, kvůli kterým se lidé na jih vrací. Pokud hledáte zaručený zdroj čerstvých ryb, rybářské sádky jsou tradičním místem, kde vždy dobře pořídíte. Jihočeského kapra, ale i další druhy ryb včetně candáta, sumce nebo úhoře nabízí například Rybářství Hluboká. V jejich sádkách v Hluboké nad Vltavou probíhá prodej celoročně od pondělí do pátku a ryby vám zde také očistí a připraví.

Pokud chcete nejen ryby koupit, ale také ochutnat pokrmy z nich připravené, zavítejte do bistra Rybotéka v Českých Budějovicích. Čerstvé ryby, mořské plody, sushi, rybí polévka, chlebíček, nebo rybí salát a k tomu dobré víno a pivo. Přesně takové spojení toto bistro nabízí, a navíc vás milá obsluha vybaví know-how, jak rybu správně připravit a ještě dostanete tip na vhodný recept.

Maso z farmy

Pokud preferujete pořádný kus masa, máme pro vás skvělý tip. Obchod Naše Farma v centru Budějovic nabízí maso výhradně z ekologických farem v jižních Čechách, které bylo zpracováno na bio jatkách. Vyzrálé hovězí, bizon, nebo třeba daněk a vše s prokazatelným původem, takže přesně víte co jíte. K tomu zde pořídíte celou řadu dalších farmářských produktů, jako jsou sýry, mléčné výrobky nebo čerstvou  zeleninu.



 

Instagram: @stezkavltavy

Silvestrovské propagační plavecké závody… Letošní novinkou Českobudějovického adventu byl… Vánoční nasvícená @zoohluboka  až do 8.1.2023
🚩 … Vánočně nasvícená zoo - @zoohluboka 🎄♥️
… 🐟 Rybářské slavnosti na Hluboké - Munický rybník… Přijeďte si vyzkoušet zajištěné lezení nad vodou.… Přijďte fandit 🇨🇿 na mezinárodní závody v… Mistrovství Evropy Juniorů 2022 🌊
🚩 Vodácký Areál… VEČERNÍ POHÁDKOVÁ ZOO 18.8.2022

I v letošním… Přírodovědné muzeum Semenec v Týně nad Vltavou. 
… 🔥Na základě žádosti pro zajištění dostatečného…

Inspirujte se